Ekologia Noclegi

Hotelowe ekoposzukiwania

Październik 11, 2017

Wiecie już, że byłam w Szwecji. Hotel, w którym zatrzymałam się podczas mojego pobytu nie był idealny i być może nie każdemu przypadnie do gustu (zwłaszcza ze względu na jego bardzo szwedzką cenę w stosunku do oferowanego standardu). Jedno trzeba mu przyznać – hotel Spar Majornia (odsyłam na booking), o jakim mowa był najbardziej przyjazny zero waste ze wszystkich miejsc, w których spałam do tej pory.

W hotelowych pokojach często znajdziecie informację np. aby wieszać ręczniki, z których będziecie jeszcze korzystać- tak żeby ich niepotrzebnie nie prać. Nie inaczej jest w tym przypadku. Zamiast mnóstwa mini kosmetyków w łazience znajdziecie szampon/żel pod prysznic w uzupełnianym dozowniku. Jeżeli szukacie  w pokoju butelki z wodą (w wielu hotelach oferują szklane co mnie zawsze cieszy) to się rozczarujecie. Zamiast niej na stoliku stoją 2 puste szklanki i karteczka z informacją: że woda w kranie jest nie tylko zdatna do picia ale także smaczna! Wiedziałam, że Szwecja to kraj wody z kranu, ale umieszczenie takiej informacji w hotelu to dla mnie nowość. Z ciekawości sprawdziłam możliwość kupienia butelkowanej wody w hotelowym barze. Jest. W cenie 30 SEK za małą butelkę (ok. 15 zł), ale Pani od razu poinformowała mnie, że  mogę spokojnie pić wodę z kranu  i dała mi do zrozumienia, że moja prośba jest co najmniej dziwna 🙂 .. Wow! Takiej reakcji się nie spodziewałam! Zaskoczyli mnie oczywiście pozytywnie.
Śniadanie_prostemiasta_SPAR

Ekologiczne podejście w hotelu widać na każdym kroku np. przy widzie znajdziemy informację, że kilka kroków dalej są schody, które nie wykorzystują energii i są bardziej przyjazne dla środowiska.

Najwspanialsze było jednak śniadania. Starałam się je udokumentować nie przeszkadzając nikomu –bardzo trudna misja. Zaczęło się od klasycznej informacji: że posiłek jest w formie szwedzkiego stołu, dlatego warto nakładać tylko tyle, ile chce się zjeść. Zawsze można sobie przecież dołożyć! Potem było  tylko lepiej. Chleb przykryty ściereczką, masło i margaryna w maselniczce, a nie w mini opakowaniach podawanych jakby to był wyznacznik luksusu hotelu. Ser w kostce. Każdy ukroi sobie, tyle ile potrzebuje. Płatki i ziarna w szklanych słojach- piękny widok! Podobnie jak jogurty, do nalewania chochlą. Mleko do kawy w dzbanku, a cukier w cukierniczce. Herbata jak zwykle generowała odpady (każda torebka w pojedynczym opakowaniu), ale już się do tego przyzwyczaiłam jeśli chodzi o herbatę. Ostatecznie bilans bardzo na plus.

sniadanie3

Spar Majornia to nie jest najwspanialsze miejsce do spania, jeżeli szukacie wysokiego standardu i nowoczesnego wykończenia. Jeżeli jednak wpadniecie kiedyś przypadkiem do Gothenborga, to dobre miejsce po kilka zero wastowych hotelowych inspiracji.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Wykorzystuję pliki cookie, aby blog działał lepiej Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close